fredag 8 februari 2013

att åka lokalbuss är en upplevelse

Hola! Mucho gusto, amigos!

Jag åkte ut till la Cacita idag på eftermiddagen, en lugn oas i utkanten av Esteli. Stället fanns intill huvudvägen omkring 500 m från sjukhuset. På området fanns planteringar, fruktträd och bänkar att sitta på. Dessutom en liten restaurang där det bjöds på kaffe, eget tillverkat te, yoghurt och hembakat bröd. För 37 córdoba fick jag yoghurt och te (24,2 córdoba=1 USDollar=0,75 euro). Stället var välskött och snyggt. Hit åker jag flera gånger. Men själva bussresan var i sig en upplevelse.

parken bjuder på skugga under träden

här finns en kaktusavdelning

citronerna mognar

ett mangoträd

solljuset är nästan för starkt för fotografering

caféet ligger utomhus. här är lugnt på vardagarna


Det åker runt en massa bussar här i Esteli. Privata, som kör ut arbetare till cigarrfabrikerna morgon och kväll. Lite ”finare” bussar som åker till Matagalpa och längre bort. Men det är med den lokala busstrafiken som jag åker. Bussarna är uppmålade amerikanska skolbussar, som åker med fönstergluggarna öppna och alltid en dörr öppen, där konduktören står och hojtar och viftar till bekanta. 

ombord på bussen tillbaka till Esteli
 

Jag stiger på vid busshållplatsen mitt emot katedralen.Frågar om bussen går ”al hospital”, stiger på och sätter mej. Konduktören begär 4 córdoba om en stund. Bussen kör zikzak genom staden och på nästan alla hållplatser stiger det på folk som skojar och har roligt. Ibland ser man någon på gatan som man hojtar till. Såhär spontana är de, Nicaraguanerna. Plötsligt ropar en man till på gatan och han hoppar in med sin hundvalp under armen. Chauffören rattar in en radiokanal där en man håller en predikan och ovanför förarfönstret läser jag på en banderoll Jesús dueño a mi corazon (Jesus äger mitt hjärta). Efter predikan rattar han in Andréa Bochelli som sjunger Vivo per ley (Jag lever för dej). Glädje varvas med glädje mitt i allt det svåra i tillvaron.

Nicaragua är vackert i kvällssolen

Jag är helt fascinerad av alla intryck och glömmer stiga av vid sjukhuset och blir påmind av konduktören efter en stund om detta. Bussen hade redan åkt någon kilometer in mot stan igen. Men ingen fara påpekar han du kan stiga av vid nästa hållplats och vänta på nästa buss som kommer om 5 minuter. Flera personer engagerar sig i vårt samtal och försöker ge mej instruktioner och goda råd och pekar. Jag tackar och stiger av. Sen tar jag en runda till genom stan.

Hasta pronto!

2 kommentarer:

  1. Ett av de bästa sätten att lära känna folk i främmande länder är att åka lokalbuss. Det är inte alltid så bekvämt men man upplever annat än turistställen och man kommer närmare lokalbefolkningen. Esteliborna verkar vara vänliga och spontana.

    Fint att du har med bilder. Tillräckligt stora också när man klickar på dem så att man ser lite vad det handlar om.

    SvaraRadera
  2. Hej Guy. Detta är första gången jag är inne på er blogg. Och jag är så glad för din skull. Jag förstår du mår enaståend; "outstanding". Astrid och jag har ett uttryck "avundglad" när vi gärna skulle byta med vad någon annan har eller är med om, utan att missunna personen i fråga detsamma. Jag är det, avundglad, och gläder mig med dig och dina upplevelser. Det var nog så, på ett ungefär, jag tänkte att resan skull bli för dig - som hand i handske för dig. Ivan S kan slänga sig i väggen :)! Skulle du blivit hemma - vad dåligt du hade mått nu.
    Ha det fortsatt gott. Ska bli trevligt att höra vad barnen tycker om Ernesto...
    mvh Peter

    SvaraRadera