fredag 22 februari 2013

Trafiken

Nagra rader om trafikkulturen i Estelí: Det finns en hel del bilar och ganska mycket motorcyklar. Och gatorna ar smala. Anda gar det riktigt snyggt till for det mesta. Med fa undantag ar gatorna enkelriktade och parkering tillaten bara pa hogra sidan. Det finns helt enkelt inte plats att parkera pa bada sidorna.

Trottoarerna ar stallvis valdigt smala. T.ex. pa huvudgatan Avenida Central hander det ofta att nagon maste ga pa korbanan da grupper av manniskor mots. Tvart emot vad man skulle tro visar bilisterna stor hansyn. Skall man bli pakard i stan skall man nastan kasta sig framfor bilen. Inte heller tutas det at fotgangarna da de sneddar over gatan hur som helst. Fast a andra sidan, det finns inga utmarkta overgangsstallen.
Daremot tutar bilarna ganska friskt at varandra, men mest for at varna. Man tutar fore en korsning for att ge till kanna att har kommer jag. Och det tycks fungera, hittills har jag inte sett nagon krock.

Ute pa vagarna ar det mera som hemma. Det finns de som har valdigt brattom och kor om var som helst. Respekten for gula linjer ar inte riktigt utvecklad har heller.

Trafikkulturen varierar en hel del fran plats till plats i Finland. Men atminstone bilisterna i Vasa-trakten kunde lara sig ett och annat under en vecka i Estelí!

Kor lugnt, halsar Bengt-Eric

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar