torsdag 14 februari 2013

Rio San Juan....

Hola! Encantado de conocerle, amigo!

Jag hörde häromdagen om en trafikolycka där en tankbil var inblandad. Olja hade, vad jag förstod, i stora mängder läckt ut i Rio San Juan. Jag har inte kollat upp i tidningarna, hur omfattande skadorna är, men San Juan är en av Nicaraguas viktigaste floder som gränsar till Costa Rica. Här finns också stora områden av orörd regnskog. San Juan är också den stora Nicaraguasjöns utlopp österut.

Det var utmed San Juan som Christofer Columbus seglade 1502 i förhoppning om att finna en väg mellan kontinenterna. Det var också utmed San Juan som den engelska sjörövaren Henry Morgan seglade/rodde efter att ha länsat Granada på 500 000 engelska Sterling år 1673. Då sa spanjorerna Basta!, nu räcker det! Samma år började man bygga en fästning, Fortalenza de la Inmaculada Concepción, i staden El Castillo, som ligger en bit längs San Juan. Borgen torde var Nicaraguas äldsta bevarade byggnation, inprickad på UNESCO:s lista.

En annan intressant historia om floden är, att det var nära att rika amerikaner skulle ha satsat pengar på att bygga genomfarten mellan kontinenterna just här, istället för att det blev Panama kanalen, även om kusten var rätt hög mot Stilla Havet. Året var 1901 och Amerikanska senaten hade i princip godkänt ett penninganslag, när plötsligt vulkanen Concepción på ön Ometepe hade ett stort utbrott och dödande tusentals som bodde på ön. Samtidigt passade en slipad lobbyist från Panama att sända ett Nicaraguanskt postmärke, som föreställde vulkanen Momotombo i utbrott, till alla senatorer i Amerikanska senaten. Då vulkanen Momotombo låg i närheten av det tilltänkta kanalbygget, avslog man tankarna på San Juan, och satsade på kanalbygge i Panama. 

Rio San Juan är redan drabbad av en mängd kemikalier. Det här förbättrar inte saken. Troligen vill man dölja allt från högre ort eller så är saken under kontroll. I alla fall är en både natur- och kulturhistorisk plats hotad.

Hasta pronto!

1 kommentar:

  1. Så interessant att få följa med er projekt dagligen. Jag var en av dem som funderade över att komma med, eftersom jag hade en nicaraguansk fadderdotter (???) i över tio år och kan också spanska, men sen blev det inte av.
    Önskar er kraft och glädje i arbetet där borta - i Österbotten snöar det idag, på alla hjärtans dag :) Eva K.

    SvaraRadera