tisdag 26 februari 2013

Viljan att spraka

Kamraten Tuula har haft besok i veckoslutet. Det var sonen till en av hennes vaninnor sedan forr i varlden som kom bilande upp fran Managua. Han ar bosatt i Nicaragua sedan drygt tjugo ar och har bildat familj har.
Han kom med barn och blomma, Och han var markligt bekant med Estelí fastan han aldrig bott har. Han tyckte att Tuula borde komma ut till stallen dit hon inte varit forr, och da det fanns plats i jeepen fick Eivor och jag inbjudan att komma med. Da det fanns tva killar i alder pa bada sidor om tio beslots att vi skulle aka till vattenfallet vid Estanzuela och simma i dammen nedanfor sjalva fallet.

Stallet ar naturskont, och visst simmade vi. Men pojkarna och deras mamma tyckte att vattnet var kallt. For oss finlandare var det en helt normal vattentemperatur pa sommaren.
Vi fick ha stallet for oss sjalva. Kanske det berodde pa att vagen dit inte var den basta. Och efter att vi svangt in genom porten till omradet blev det etter varre!. Inte en chans att vi skulle ha tagit oss fram med en bil utan fyrhjulsdrift! Och da vi atervande till bilen efter badet hade vi en punktering.

Till spraket: Mannen var finsksprakig men hade ocksa kunnat svenska i ungdomen, sade han. Svenskan fanns kvar da jag tilltalade honom pa det spraket. Spanska ar hans vardagssprak och dar finns ocksa engelska och lite tyska. Fruns modersmal ar spanska, och forutom andra eventuella sprak forstar hon finska, och talar ocksa lite.
Killarna ar spansksprakiga men gar i en tysksprakig skola. Bada forstar finska och det gick till och med att locka nagra ord ur den aldre.

Jag tycker att det ar fantastiskt att de tagit till sig spraken pa det viset. Att forsta och kunna kommunicera pa avlagsna europeiska sprak! Vad kan da jag saga, som inte ens lart mig tala finska flytande?
Det maste bero pa den forutfattade meningen att finskan ar svar. Da blir den svar! Om man inte vet att den ar svar sa gar det att lara sig spraka ocksa pa finska.

Som Sigurd Nykamb pa Korsnas Kurscentral alltid sade: Helt enkelt, mina gossar! (Och flickor!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar