onsdag 6 mars 2013

resan från Stilla havet..via León..

Hola! Mucho gusto, amigos!

Jag hade ställt klockan på 5:45, för att ta en bild av havet i gryningen, men det var helt onödigt att ställa klockan. Bussarna till León startade betydligt tidigare och gjorde sig hörda med utdragna signalljud och konduktörernas hojtande. De väckte hela samhället redan före fem på morgonen. Så fungerar det här.

Vi åt en tidig frukost och gav oss iväg ännu en sista gång till ön på en långpromenad och en simtur innan vi åkte iväg hem via León vid 11-tiden. Tidvattnet hade sjunkit så pass att vi blev våta till midjan när vi vadade över.

i händelse av tsunami,spring i denna riktning

León, den nuvarande staden, behöver ett eget omnämnande. Den grundades år 1610 på en noggrant utvald plats. Den skulle ha en passlig buffert på 21 km till havet, som skydd mot piratattacker men samtidigt ligga nära ursprungsfolket, Maribios, som bodde i trakten av Sutiva. Maribios-folket var urinvånarna när spanjorerna i tiden anlände till Nicaragua. Enligt de Nicaraguanska historieböckerna skrämde de vettet ur både spanjorerna och hästarna när de klädde sig i huden från människooffer, med insidan utåt.

Den gamla staden, León Viejo, grundades samtidigt som Granada 1524 av kaptenen Francisco Hernándes de Córdoba, men förstördes helt och hållet i kraftiga jordbävningar och vulkanutbrott mellan åren 1580 och 1610. Staden återupptäcktes efter 357 år och utgrävningarna av staden inleddes år 1967.

León var Nicaraguas huvudstad i 242 år, innan regeringen flyttade landets huvudstad till Managua. Staden är också ett av sandinisternas starka fästen än idag.
I centrala León finns sammanlagt sju gamla katolska kyrkor. Staden har inga höghus och det är kring Catedralen, Basilica de la Asunción, som de gamla husen har en prägel från kolonialtiden. León är en helt unik vacker stad, tärd av närhistoriens hårda strider men som lämnar ett fint minne efter sig.

staden har bara låga hus

gatorna är trånga och går i riktningen N-S och V-O

det röda huset låg intill kyrkan El Calviario och är ett av de äldsta. Här bodde fint folk.

här låg matställen och olika affärer om vart annat. Men den gamla kolonialprägeln syns ännu
Parque Central med den stora Katedralen mot öster

Basilica de la Asunción (1747-1780). Men det tog i själva verket 113 år att färdigställa katedralen. Det första katedralbygget, en betydligt enklare byggnad, inleddes 1615 men förstördes i en piratattack år 1685. Finns på UNESCO:s lista över värdefulla byggnader.

Det finns en hel del historiska byggnader kring parken. Här ärkebiskopens hus och Seminario de San Ramón, grundat 1680.

följande hus tas ofta i misstag för en kyrka, men det är det inte. Den gotiska byggnaden är Colegio de Asunción, ( a primary and secondary school)

Iglesia El Calvario, byggdes i mitten på 1700-talet. I bakgrunden (på baksidan) ger den rykande vulkanen Momotombo ett dramatiskt intryck.


När jag rör mej i gamla städer brukar jag fotografera gamla dörrar. Jag tycker de är vackra och bär på en särskild historia. Här är några och de är omkring tre meter höga. Man kan gott komma in med både häst och kärra.








León är värd ett besök, här finns flera stora marknader där man kan köpa specialiteter. 
 
Hasta pronto!



3 kommentarer:

  1. Stiliga byggnader och bilder!
    Kerstin

    SvaraRadera
  2. Jag brukar också fotografera vackra och annorlunda dörrar på mina resor. Även fönster kan vara praktfulla. Tänk om alla dessa dörrar kunde berätta sin historia, vilka märkliga människoöden skulle man då inte få ta del av. För det finns ju alltid människor som gått genom dessa dörrar.

    SvaraRadera
  3. I gamla Visby på Gotland finns också innanför ringmuren massor av fina dörrar att beundra!
    H
    Berndt Berg

    SvaraRadera