Hola! Mucho gusto, amigos!
Jag fortsätter nu på min
vandring i den kulinariska världen i temat: goda frukter från
Nicaragua. Här finns som jag tidigare berättade frukter i överflöd
både i sorter och varianter. Jag visar först två varianter av jocote, den gröna varianten,
som när den mognar lite till blir orange. Den här tycker jag om. Den
är söt och påminner lite om nypon i smaken. Den har en stor kärna,
så man bör äta en 10-15 för att fylla magen något.
jocote |
Och
så har vi den röda varianter som lär vara en specialitet i León, jocote rojo. Den
upphettas i vatten för att bli saftigare och mjukare. Sättet att tillreda tilltalar mej inte, den blir lite klottrig att
äta, även om den är söt-syrlig i smaken. Jag föredrar den förra
av dessa två.
jocote rojo |
Så
har vi mandarinen. Säsongen är väl lite över för den just nu men
de är stora och söta och saftiga, mycket att äta. Det är viktigt
att kolla att inte skalet ser alltför torrt ut i sommarvärmen.
Rekommenderas.
mandarin och zapote |
Jag
köpte en ny helt främmande frukt i affären en zapote,
som ligger bredvid mandarinen. Jag tog en chansning och det visade
sig när jag skar upp den, att den legat lite för länge i affären.
Smaken var sötaktig och en brytning mellan banan, päron och
choklad. Mycket intressant. Men jag fick ingen lust att äta två
efter varann.
Kanske
en något färskare frukt ger en annan smak. Den hade dessutom en
stor kärna, som hade en smak av bittermandel. Det var ett plus.
zapote |
En
kväll stötte jag på några nya frukter i gatuhandeln. Längst bort
har vi ju aguacate,
som är stor krämig och god. Mycket mättande. Den finns mera av nu
i gatuhandeln och priset har halverats till 20 córdoba per styck.
aguacate, guayava, nícpero |
Följande
gröna frukt är en guayava. Den
är ljus och fast i köttet. Smaken påminner om ett päron, fast
syrligare. Frukten är bara att skala eller ätas med skal på. De gula fröna är lite
syrliga men ätbara. Smakrik och god. Det fasta fruktköttet är ett
stort plus. Dessutom är frukten bra mot magparasiter. Den här
frukten köper jag gärna fler gånger.
samma som ovan |
Till
sist har vi den lilla bruna nícpero.
Liten men god, mjukt fruktkött med en liten kärna. Den är mycket
söt och lämnar en toffe-kinuski-smak efter sig i gommen. Tur att jag
köpte två. Men det går inte att äta tre i rad. Den är alltför söt.
Hasta
pronto!
Hälsa Mia grattis från mig - tycks inte ha hennes mailadress... Roligt att få följa med era äventyr. Fredrika
SvaraRaderaVi vill genom dej gratulera Nancy, som har födelsedag idag. En stor och varm kram från Iris och Ingvar.
SvaraRadera