lördag 30 mars 2013

Hur gor vi i fortsattningen?

Volontargruppen fran folkhogskolan i Nykarleby har kunnat overstyra en betyande del av de donationer som gjordes for Nicaragua fore avfarden fran Osterbotten.

En del insatser ar av den naturen att de ar en-gangs-atgarder. Andra kraver en fortsattning av nagot slag. Till dem hor flickan som behover glasgon for att overhuvudtaget kunna se. Synfelet kan korrigeras med en operation nar hon blir tretton ar. Fram till dess kommer nya glasogon att kravs regelbundet. Ett par av volontarerna har redan lovat att hjalpa till finansiellt och en forfragan har ocksa gatt till en organisation i Purmo om huruvida den kunde tanka sig att ta Allison, fyra ar nu, som ett "miniprojekt".

Ett motsvarande fall ar den lilla flickan med  en kroniskt hudsjukdom som kommer att krava vard livet ut. Hon ar sjunde barnet i en utfattig familj som snart far ett attonde barn. Tack vare volontarernas insats har flickan undersokts av lakare, diagnos har stallts och den medicinska varden inletts. Finansiell hjalp kommer att kravs i fortsattningen for att varden ska kunna fortga.

Volontargruppen och Proyecto Miriam har ingatt ett avtal som innebar att gruppen med 500 dollar bekostar tio kvinnors skolgang  for ett ar framat i Miriams skola. Kvinnorna far lara sig lasa och skriva men samtidigt vidtar Miriam åtgarder som syftar till att starka deras sjalvfortroende, gora dem medvetna om sina rattigheter och att de inte behover finna sig i familjevald och sexuellt utnyttajnde.

Pengarna betalas enligt Miriams onskemal ut i fyra rater, den forsta den 1 april. Kvitto ges for varje betalning. Miriam har kravt ett det finns en ansvarsperson i Finland for projektet. Mia Langnabba har utsetts till denna ansvarsperson. Miriam informerar om hur projektet framskrider ( kopia gar till Sonja Hellsten).
Det har ar alltsa ett projekt som pàgar ett ar och valet av de kvinnor som far komma med inleds genast.

Det kostar en liten summa att ga i Miriams skola, men alla har inte ens rad med det och det ar i den gruppen kvinnor fran 14 ar och uppat som man valjer de kvinnor som volontarerna bekostar ett ars skolgang for.
Eftersom projektet tar slut om ett ar ges nasta volontargrupp en mojlighet att fortsatta projektet om det visar sig utfalla val. Med tanke pa det goda rykte och de resultat Proyecto Miriam och dess skola och verksamhet kan visa upp finns alla forutsattningar for att det har forsta forsoket kommer att utfalla val.

Proyecto Miriam har en skola i Esteli for kvinnor pa sondagarna. I den kan man slutfora grundskolan om den blivit pa halft, lara sig lasa och skriva, sy, skonhetsvard, datorkunskap samt pyssel av olika slag.

Organisationen arbetar mot vald och sexuellt utnyttjande av barn och vuxna. Den arbetar med kvinnor men tar ocksa mannen i orat om det behovs. Den ger vid behov kvinnor psykolog- och juristhjalp. Miriam bedriver ocksa attitydfostran i skolor i Esteli.

Organisationen har bade fasta anstallda och frivilliga arbetare. De fast anstallda har i regel hog utbildning. Gemensamt for att alla som jobbar inom Miriam ar en stor hangivenhet for det arbete organisationen utfor. Miriam har som en samarbetspartner Svalorna i Sverige och har aven europeiska kontakter.

Sonja Hellsten
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar