torsdag 28 mars 2013

på koncert i katedralen

Hola! Mucho gusto, amigos!

På lördag kväll inför stilla veckan, Semana Santa, bjöds det på körsång och musik i katedralen, Virgen de Rosario. En stor del av volontärerna var bänkade tillsammans med församlingsmedlemmarna. Kvällen leddes av en lekman och den ena kören avlöste den andra under kvällens lopp. Tiden gick fort och plötsligt hade två och en halv timme runnit i väg.

När jag kom till mässan första gången här i Esteli blev jag överraskad av kyrkomusiken och sångerna. Det finns ingen orgel på läktaren, men istället en uppsättning akustiska gitarrer, basgitarr, trumma, marimba och dragspel. Sångerna påminde om lovsånger/andliga sånger, men mera taktfulla och medryckande. Kyrkokören, som mest bestod av unga människor, använde mikrofoner och det ekade högt i hela katedralen. Vilken sångglädje!

Också den här kvällen fick vi lyssna till en bred repertoar allt ifrån traditionell nicaraguansk kyrkomusik till körer som sjöng acapella. Vi förstod ju inte alltid texterna men de var riktade till El Señor. Vi var glada och tackamma att vi hade möjlighet att närvara denna kväll. Detta var någonting helt nytt för oss blev till ett oförglömligt minne.

kyrkokören i bänkarna och bakom musikanterna

dirigenten spelade skickligt på marimban

en grupp barn i änglavingar gjorde rörelser till musiken

också elgitarrer, synt och trummor användes

körer med flera män var vanliga under kvällen

acapellakören fyllde kyrkvalven med hymner

när kvällen var slut åkte glada körsångare hemåt...

.. i slaktbilen

Hasta pronto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar