måndag 29 april 2013

en lugn vecka i San Juan del Sur....

Hola! Mucho gusto, amigos!

Allt tar definitivt slut en gång. Det låter vemodigt men sant. Det går heller inte att summera alla upplevelser i en bloggruta.

Vi beslöt att hyra ett hus i San Juan del Sur den sista veckan, just för att få lugn och ro, slippa vara undershyresgäst, uppleva friheten och bara sitta och fundera på ett och annat. Ett mycket prisvärt alternativ för 140 UsD per person en hel vecka.
Huset var rymligt, men som en bakugn nu i april. AC och fläktar hjälpte dock upp situationen. Vår viktigaste uppgift var nu att tillreda vår mat och samla våra krafter för hemfärden. Eftersom ingen litar på någon här, hörde också en privat vakt till huset, dygnet runt. Vi bodde med andra ord på ett lyxområde. Huset låg på en 20 minuters promenadväg till stranden och staden. Perfekt, för lugnets skull.
Vattnet här i havet är omkring 6-8 grader kallare här är vid kusten vid Leon. Här svalkar vattnet, just precis som vi är vana med.

San Juan del Sur är en liten turiststad med en, för ovanligheten, träkyrka. Här bjuds det på upplevelser, nästan på allt som har med havet att göra. Båtturer, segling, fiske, surfing och att snorkla. Staden har också en prägel av en partystad för yngre människor som orkar vara i gång till fem på morgonen. Restauranger ligger på rad utmed stranden och försäljare avlöser varandra stup i kvarten. Det hjälper inte att vänligt påpeka att varken hängmatta eller keramikföremål tyvärr ryms med i kappsäcken, de kommer på nytt om någon minut. Men det är ju deras levebröd och de är alltid vänliga. En gång när jag inte ville köpa solglasögon undrade försäljaren om jag ville ha marijuana eller någonting annat uppiggande. Nej, jag avundas verkligen inte deras arbete.
Några ögonblick..

på väg till Pali-butiken gick vägen genom torra hagmarker....

....med betande får

vårt hus i Nacascolo

 i kvällsmörkret ute på terrassen  hörs många främmande ljud

nedfarten från huset

stranden och Stilla havet var helt fantastiska

Kristus-statyn uppe på klippan blickar ner över staden

njaa..

en eftermiddag beslöt vi att åka ut på en fisketur

och det nappade

...hela tiden

nio tonfiskar blev fångsten

vi åkte tillbaka till hamnen i solnedgången över Stilla havet

vi hade köpt en stor kastrull. Den kvällen blev det fisksoppa

utsikt över staden och stranden från Kristus-statyn. Stranden är runt en kilometer lång och staden San Juan del Sur omkring 8 kvarter * 6 kvarter. Det går inte att gå vilse i denna stad.

Jesús de la Misericordia, pekar välsignande mot hamnen. I den här hamnen har många oroligheter utkämpats. Med fundamentet är statyn 24 meter hög


själva statyn är 15 meter hög och gjord i glasfiber år 2000.    Jesús en ti confio - Jesus på dej förtröstar jag

här finns också ett litet kapell inne i fundamentet

mäktiga träd med enorma grenverk

vi fick främmande en dag. Volontären Ayla Fjeld Skorpen från Norge med sin vän Edvin Jesus Flores Rodriguez från Esteli.

I dag är det sista dagen på stranden. Vi har inte mycket annat att göra än att ta emot solstrålarna. Den brunbrända huden hinner svalna under hemresan och vi är alla medvetna om, att det är inte önskvärt att vara alltför öm i skinnet när man kommer hem.....

Hasta pronto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar