tisdag 16 april 2013

trevligt avslut på Los Pipitos..

Hola! Mucho gusto, amigos!

På måndagarna är vi i vanliga fall lite hängiga och slöa i starten. Men här på Los Pipitos blev vi rätt pigga när José:s fru ropade till från tvättstället. ” En ORM!” José, som är van att ta sig an olika problem, tog fram sin machete och efter att ha vänt på några vedbitar kunde han hugga till. Ryggraden av. Alla skyndade till och betraktade ormen och gav olika namnförslag. José slog fast att det var en boaorm, en mindre variant, som är rätt giftig. Jag beslöt att från och med i morgon går jag inte längre i shorts och i sandaler i trädgården.

Ormen hade ett brett huvud som visade att den kunde svälja större råtta. Men tyvärr kom den inte förbi José


Under veckan har vi vattnat träden och plantorna. Här har varit mycket varmt. Så har vi också tillrett mat till daggmaskarna. Det är organiskt material som vattnas ordentligt i åtta dagar, sedan flyttas materialet över till bunkrarna med daggmaskar, som förvandlar allt till den finaste kompostjord. Om man vill odla någonting i lavajorden behövs alltid några skovlar matjord.

Till dagens rutiner hör att eleverna går igenom hygieniska råd samt vilka redskap som används i trädgården och till vad. Här förklarar Jackson bilderna för Santos de la Crus medan Wilmer lyssnar på.

Det är torrt men såhär stora är Pipian, som vi sådde före Påsk. Första skörden kommer i juni-juli. Då är marken helt övertäckt av grönska.

Det här skall bli mat till daggmaskarna. José vattnar och Luis och Wilmer vänder jorden

Här bor daggmaskarna. Den färdiga kompostjorden placeras i gången där Jackson poserar

Det fanns ett getingbo i mangoträdet. De var små men det brände till ordentligt i skinnet om de blev störda

Jackson och Wilmer ville bli fotograferade framför mangoträdet

Eftersom det här var sista arbetsveckan på Los Pipitos för Kerstin och jag, blev alla volontärerna avtackade med arbetsdiplom och gåva. Efteråt blev det salsadans, allt vad tygen höll.
På fredagen hölls en landsomfattande penninginsamling för Los Pipitos, Teletón. Pengarna används för att bygga ett sjukhus i Managua och för att ge bidrag till barn som behöver genomgå längre sjukvård. Man beräknar att insamlingen skall ge 70000000 córdoba. Tyvärr får lokalavdelningen ingenting, vad jag förstod. På torsdagskvällen plockade vi ihop tälten framför Centralparken i Esteli. Talkoarbetet avslutades med gallopinto och tortilla, som en av lärarna hade tillrett.

Bussen krånglade igen på torsdagen, så en del av barnen anlände med annat ekipage

Volontärerna, som avtackades av direktörskan, personal och barn. Vi tackade för att vi hade fått så många vänner

Yerling tycker om att blåsa såpbubblor

Talkojobbare i Parken
 
På hemvägen i bussen kan man ibland träffa små människor. Får jag presentera Xenthia, fyra veckor gammal och hennes mamma.
Los Pipitos har varit en lärorik tid för mej. Det har varit ett privilegium att få arbeta bland barn med specialbehov. Jag har fått många nya vänner och de är lätt att få här i Nicaragua. Eftersom toaletterna och lavoarerna också på det här stället var söndriga, beslöt vi att köpa reservdelar och anställa en rörmokare. För en kostnad på 260 UsD går det nu att spola i fem toaletter och två lavoarer. Personalen blev mycket glada och ville framföra ett tack till alla vänner i Finland och över all den generositet de fått motta.

Hasta pronto!

1 kommentar:

  1. Det är fint att ni kunnat hjälpa till både med reparationer/förbättringar och arbete. Själva har ni fått oförglömliga upplevelser och vi läsare fina berättelser och intressanta och vackra bilder att betrakta.

    SvaraRadera