söndag 7 april 2013

resan till kaffestaden....

Hola! Mucho gusto, amigos!

Innan vi reste till Nicaragua var tolerans ett ord som vår språklärare ville att vi skulle lägga på minnet när vi kom till Nicaragua. Vi har nu varit toleranta en hel vecka och väntat på att eleverna skulle komma med sin buss till Los Pipitos. Enligt chauffören var problemet la bomba. Men efter att ha vandrat till skolan i tre dagar gav vi opp. Reservdelen var dyr och allt tog sin tid. Ingen skola på hela veckan och man börjar känna sig rastlös. Jag börjar kunna de här gatorna här i Esteli vid det här laget.

På torsdagen tog vi i stället en tidig buss till Matagalpa. Det är två städer som jag hade planerat att besöka innan jag reste. Den ena var Matagalpa och den andra var Jinotega, där vägen tar slut. De är intressanta städer just av den orsaken att här odlas över 90 % av Nicaraguas kaffe. Dessutom finns en chokladfabrik här. Chokladen från Matagalpa har en kakaohalt på minst 50% och är smaksatt på olika sätt. En betydande del av kakaon odlas också här. Vi hann inte besöka någon kaffeplantage och inte heller chokladfabriken. Men vi besökte kaffemuseet och fick smaka på utsökt kaffe.

Staden var vackert belägen mellan höjderna dessutom var de centrala delarna städade. Gatorna gick böljande och två personer stannade oss och hälsade oss: ”welcome to Nicaragua, my town is your town”. 

vid busstationen i Matagalpa fanns en allmän toalett som betjänade resenärer för 2 córdoba eller med papper 5 córdoba

marknaden  runt busstationen med vackra grönsaker

är man häst får man parkera sig lite hur som helst, men i raden med andra hästkrafter, naturlligtvis

vårt första kaffestopp. ett bageri där man bjöd på sött och salt

vackra höjder omger staden, som ligger på drygt 600 meters höjd, Här bor omkring 100 000 personer

centrumet var relativt  nybyggt

vi gjorde först en kyrkvandring. Det finns tre stora kyrkor i staden. I denna kyrkan pågick bön och lovsång

katedralen lyser helvit och nymålad

Skolbarnen under träet har bidragit till renheten i staden. Matagalpa var den första staden som engagerade skolbarnen i att plocka skräp på gatorna. Resultatet syns tydligt.

Luis Elster var den första tysken som började med kaffeodlingar i området. Gubben blev över 100 år

Under 1800-talet bjöd den Nicaraguanska staten ut gratis land åt den som ville anlägga kaffeodlingar. Många tyskar nappade på erbjudandet och bosatte sig här. Efter världskrigen konfiskerade den nicaraguanska staten odlingarna och fördrev tyskarna. Men de var envisa och en del kom tillbaka och fick sina marker tillbaka. Man kan se de europeiska dragen hos en del människor här i bland annat hud- och hårfärgen.



i november påbörjas plockningen av kaffebönorna. Här odlas fyra olika sorter. Kaffeodling är en hel vetenskap för sig och här sker mycket för hand. Hela regionens välmående är beroende av världsmarknadspriset på kaffe, som just nu är rätt skapligt. Nu i år är regionen drabbad av rostsvampen, som förstörde 25% av kaffeplantorna.

inte nog med detta. Kaffet skall ju också avsmakas och blandas rätt. En barista skall kunna hela skalan


för mej räcker det bara att det smakar gott

Hasta pronto!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar