onsdag 21 november 2012

Tid är inte viktig ...



Tid är inte viktig för oss på samma sätt som den kanske är för Er. Den klara deklarationen kom mig till del på ett något överraskande ställe: en militär klubb i Guatemala City!

Bakgrunden var följande: Vi befann oss i Guatemala för att hämta vår son. Då blev vi inbjudna att komma och se ett drama som ungdomar från barnhemmet skulle uppföra på en militär klubb. Vi tog oss dit på egen hand och anlände femton minuter före utsatt tid. Vi satte oss att vänta i vestibulen.
Efter några minuter kom en vakt och ville veta vad vi gjorde där. Då vår spanska inte räckte till för att förklara det hämtade han klubbens president. Det var en vithårig gentleman som talade en utmärkt engelska.
Han visste absolut ingenting om något drama! Men han lämnade saken öppen så till vida att han sade att vi kunde sitta ner och vänta en stund, ”men sen går ni väl...” På klockslaget seglade en mycket elegant dam in, och så mycket förstod vi, att hon var ute i samma ärende som vi. Vi satt lugnt kvar, och efter en stund kom presidenten tillbaka. ”Nu vet jag att det är på gång”, förklarade han. ”Men ni är kanske medvetna om att tid inte är viktigt för oss – på samma sätt som det kanske är för Er. Var vänliga och sitt kvar och vänta!”
Tjugo minuter senare anlände gruppen som skulle uppträda. Sedan dröjde det ytterligare en timme innan publiken av höga officerares fruar var samlad.
Allt detta försiggick utan dramatik. Men jag kan föreställa mig klagolåten om det här hade hänt i Finland, att en dramaföreställning hade varit halvannan timme försenad!





Bilden: Vaktlokal i två våningar vid en militärbas.

I Centralamerika väntar man lugnt och umgås under tiden. Tid och temperament tycks sakna samband.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar