Hola! Mucho gusto, amigos!
Ibland kan man få vara
med om intressanta saker. Det råkade sig så bra att Bo-Erik råkade
bo granne med en direktör på den äldsta cigarrfabriken i Esteli,
Fábrica de tabaco, där man
tillverkar JOYA-cigarrer.
Det hade skett ett litet missförstånd. Bo-Erik hade uppfattat att
Mario Perret skulle
hem och äta och att vi skulle åka i hans bil klockan tre till
fabriken. Men tydligen skulle vi råka honom vid fabriken den tiden,
så det blev att söka upp en taxi. Bo-Erik hade av naturliga skäl
inte fråga vad fabriken hette, men vi träffade hans far som
berättade för oss namnet, men kunde inte exakt säga var fabriken
låg. Det var ju inte någonting som han hade behövt bry sig i, det
var ju gossens sak.
Vi
stannade den första taxichaufför som var gammal nog att känna till
alla gator här i Esteli. Men problemet var att nu hette alla
fabrikerna här i Esteli, Fábrica de Tabacos, så han visste inte
riktigt var den låg. Det enda som vi visste var att den låg i södra
delen av staden. Vi valde ett alternativ och bad honom åka dit.
Mannen
som vaktade grinden sa, att tyvärr var ingen med det namnet chef här. Han
kom inte ihåg att han ens hört namnet och kunde inte placera oss på
något annat ställe. Vi konstaterade att vi inte kunde lösa den här
gåta nu, utan måste be Mario Perret om att få komma en annan gång.
I förbifarten slängde jag ur mej, att det finns många
cigarrfabriker överallt här i Esteli. -Ja, sa mannen,-" det ligger en fabrik
bara en par kvarter söderut". Vi gick dit och läste texten på
gaveln. Och visst var Mario Perret chef där och portvakten ringde
upp honom och visade oss in till ett väntrum.
 |
den äldsta cigarrfabriken i Esteli |
Tyvärr
hade inte señor Perret möjlighet att göra en privat guidning med oss utan
istället tog Alberto hand om oss. Vi fick en guidning utan
dess like. Han gick genom cigarrtillverkningen från A till Ö. Allt
ifrån att bladen sorteras enligt färg, kvalitet och varifrån
plantan de plockats. Han till och med tände på några blad för att visa oss hur fint de glödgade. De största och bästa bladen finns lägst ner
på busken och de används som yttre skal på cigarren. Allting var
handarbete från början till slut. Omkring 500 personer arbetade på
fabriken inom olika avdelningar och en snabb cigarrarbetare kunde
komma upp i en lön på 350 UsD i månaden, vilket kan jämföras med
en läkarlön som ligger på 500 UsD. Om jag uppfattade saken rätt
produceras omkring 4000 cigarrer per dag. Tobaken här från Esteli
lär ha en mer kryddig smak än exempelvis den kubanska tobaken.
Men det var kubanerna som började odla tobaken här i större skala
och lärde ut konsten att rulla cigarrer.
Vi
tackade Alberto för att han presenterat en helt främmande värld
för oss båda. Han kunde verkligen sin sak. Men kom i håg att rökning skadar din hälsa....
 |
Alberto visar några varianter av blad, nicaraguanska,kubanska och en knippe från Costa Rica. I 70 % av cigarrtillverkningen här används tobaksblad från trakten. |
 |
Först sorteras bladen på basen av kvalitet och färg. Söndriga blad i en skild hop. |
 |
Följande steg är finsorteringen. Där tar man bort bladnerven. Noggrannhet vad gäller färgnyanser. Bladen sorteras i tre klasser. De som skall placeras inne i cigarren och de bästa för ytterskalet. Sedan buntas de i hop i knippen, noggrant räknade, och knippena kvitteras ut till cigarrarbetarna. Allt följs upp mycket noga. |
 |
Man arbetar i par och det tillverkas olika grovlekar på cigarrerna. Fingerfärdiga damer. |
 |
Mannen rullar i hop ett antal blad av olika kvalitet på längden (därför heter de long fillers) som sedan placeras i formen. Formen pressas i hop i tjugo minuter, för att ge cigarren en bra form. Sedan tar damen bredvid över och klär cigarren med det yttersta bladet. Cigarren kortas av och placeras i knippen. Alla tobaksrester vägs in och tas tillvara för annan användning. Allt sker snabbt och med yttersta precision. |
 |
Här vägs cigarrknippena. För att vara av bästa kvalitet måste de hålla sig inom en viss gräns. Här syns redan arbetarnas yrkesskicklighet. Mycket litet måste kasseras. |
 |
Här är cigarrarbetarna |
 |
Efter att cigarrerna förvarats i ett rum med passlig fuktighet under 6-7 veckor, sker den slutgiltiga granskningen. Den här mannen går igenom varje cigarr för hand för att kolla att de inte är för mjuka eller har andra defekter. Cigarrerna på hans högra sida har kasserats. De har blivit för mjuka under lagringen. |
 |
Till sist packas cigarrerna in för hand. |
 |
Vem blir den lyckliga ägaren till denna fina cigarrlåda? |
 |
så har vi besökt Estelis äldsta cigarrfabrik, vilken ära att bli inbjuden |
Hasta
pronto!
Fattar jag rätt så blev det inget smakprov för er del då? ;-) Det verkar som om detta cigarrmärke är ett av de största i Nicaragua.
SvaraRaderaNej men jag ska skaffa några riktiga doningar av hans pappa som bor granne med mig. Bo-Erik
SvaraRaderaUngefär som när MHF var på vinprovning!
SvaraRaderaH
Berndt Berg